fredag 28 november 2008
Stressigt
tisdag 25 november 2008
Besatt

söndag 16 november 2008
I vår Herres hage
Boktips blir det idag oxå minsann. Ni får bara inte missa James Herriots underbara bokserie om hans tid som praktiserande veterinär på den engelska landsbygden på 1930-40 talet. Detta är underbara böcker, charmiga, intressanta och roliga. Serien, som även har filmats för tv (tv-serien heter I vår herres hage), trycks inte på svenska längre men finns att köpa på engelska. Plus att böckerna ofta dyker upp på antikvariat och Tradera för en rätt billig peng.
I serien får vi möta James, som utexamineras 1937 då det är ont om jobb för veterinärer. Hans lycka är stor när han får jobb hos den färgstarka, smågalne Siegfried Farnon ute på den engelska landsbygden. Här träffar han Siegfrieds tokiga bror Tristan, den vackra flickan som kom att bli hans fru, de misstänksamma och orginella bönderna som tycker att han är en okunnig slyngel och så, förstås alla djuren. Alla underbara härliga djur.
Missa inte de här böckerna!!!
I serien in går
* Om dom bara kunde tala (If only they could talk)
* Alla mina fyrfota vänner (It shouldn't happen to a vet)
* Nästan bara rara djur (Let sleeping vets lie)
* I vår herres hage (vet in harness)
* Den flygande veterinären (vets might fly)
* Yorkshire i mina drömmar vet in a spin)
* Vår herres folk och fä (???)
* Hundhistorier (James Herriots dog stories)
Jag tror dessutom att Herriot skrivit en bok med katthistorier och jag upptäckte att hans son, Jim Wight, skrivit en bok om sin far som heter "Real James Herriot". James Herriot själv dog 1995.
Lääääääääääääääs!!!
Män som hatar kvinnor
Oj så fel jag hade! Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" var ju urbra! Har läst den i ett svep sedan igår med korta avbrott för svenska deltagarna i friidrotts VM.
Boken hadlar om Mikael som är juornalist på tidnngen Millenium. Han får ett tips om att den kända affärsmannen Wennerström har fuffens för sig och gör ett reportage om det. Storyn visar sig dock vara en fälla och Mikael döms för förtal till tre månaders fängelse.Medan han väntar på att få avtjäna sitt straff kontaktas han av en annan, numera pensionerad affärsman; Henrik Vanger som vill att han ska försöka lösa gåtan med hans brorsdotter Harriet som troligen blev mördad på sextiotalet. Hon försvann spårlöst en dag efter att ha bett Henrik att få prata om något och Henrik har stor anledning att tro att någon i den stora familjen tog livet av henne.Mikael är först tveksam men när Henrik Vanger inte bara erbjuder honom en stor summa pengar utan även bevis som kan hjälpa honom fälla Wennerström och bevisa sin oskuld går han med på att göra ett försök. Och innan han vet ordet av är han indragen i en mycket obehaglig historia...
Läs!
O.S.A
En som däremot inte verkar veta innebörden av ordet ironi är Denise Rudberg som oxå skriver feel-good-böcker men där Binchy, Ingemarsson och Hamberg lyckas få vanliga människo-öden intressanta och läsvärda så försöker Denise sig på en genv äg; hon skriver om svinrika människor. Denise tror att hon är Sveriges svar på Jackie Collins och ingen verkar ha upplyst henne om att hon har fel. Jag vet inget om Denise. Kanske är det så här hon lever/har levt. Jag vet egentligen inte varför jag läser den här boken, "O.S.A" ens. Troligen av ren nyfikenhet, tjejen har ju ändå lyckats få ut flera böcker i pocket trots att varken jag, eller nån annan jag vet någonsin läst en bra recension om henne. Denise skriver också om vardag men om svinrika människor i Stockholm. Folk som heter von det ena och det andra, som tycker att 7000 kr är rimligt för en kofta för den är ju av rätt märke, folk som partajar på stureplan, snortar kokain, syns i Se och hör och åker taxi över allt. Som sagt, det är kanske Denises egen värld hon beskriver och det kanske finns folk som tycker det är bra men jag tycker bara det är blähä. Det är dåligt skrivet, stereotypt, trist detaljerat bitvis och det känns allt annat än äkta. Men jag antar att Denise kan hävda att det vet vi vanliga, dödliga inget om.
Och precis, det är min poäng exakt!!! Ska man skriva böcker av den här typen måste man skriva om saker som berör folk! Saker som folk känner igen. Få människor är väl så klumpig och nojjig som Bridget Jones men ändå kan miljontals singeltjejer världen över känna igen sig i henne. Ingenting i boken O.S.A känner jag ingen. Ingenting berör. Allt är bara patetiskt. Och det är ett mysterium för mig vem det är som köper hennes böcker.
Handlingen: Eva von Dies är så klart ung, vacker och jätterik. Hon har jobbat för mycket över typ hela världen och brutit samman så hon reser till Verbier för att vila upp sig tillsammans med sin lika rika kusin Johan, som så klart är värsta playboyen, och Johans bästa kompis, den rike godsägar sonen Axel som är gift fast olyckligt gift, så klart, fast i ett typ arrangerat överklass äktenskap. Axel och Eva, som strulat under uppväxten, inleder ett förhållande och han säger att det är henne han vill vara med, inte kalla, tråkiga Henrietta. Man får beskrivningar om det lyxiga huset de hyr för 15 500 scweizerfranc, hushållerskan, alla dyra drinkar och annat krafs. Hoppsan, lilla Eva har glömt skidkläderna men shoppar nya bara så där. Självklart lämnar inte Axel sin fru och plötsligt har det gått fem år. Eva är toppadvokat, syns i skvallertidningarna, partajar jämt, tar mycket kokain och därför har hon blivit så mager, fast hon är ändå skitsnygg, ser ut som Heidi Klum. Och så har hon sex med rika killar. Hon till och med förlovar sig med en. Men så en kväll blir hon tagen i en poliskontroll och oj, javisst är hon både alkis och knarkare, stackars rika flicka men hon tar genast sitt ansvar och inser att detta är vändningen i hennes liv. Hon flyr ner till skåne, rakt i armarna på sin gamla barnsköterska och stannar där i tre månader utan att känna det minsta sug eller abstinens. Barnsköterskan är pank så Eva kommer på att hon kan anställa henne som trädgårsmästare och ge henne grindstugan (läs hus så klart) som tillhör hennes enorma föräldrarhem som hon ärvt men undvikit. Nu ska hon bo där!Barnsköterskan bjuder dit Axel som nu är lös och ledig, Eva får panik, tänker snorta kokain men inser så mycket hon har att förlora. Eva och Axel pratar ut, hon faller i hans armar och allt är rosenrött...
Så där jag, då har jag besparat er den boken. Om ni vill läsa om löjligt rika människor, läs Jackie Collins. Om ni vill läsa om drogavvänjning läs Marian Keyes "En oväntad semester". Men undvik Denise Rudberg för allt i världen.
Mossvikenfruar
Recenserad första gången 050805
Jag gillar Emma Hamberg. Hon är, som jag läste någonstans, fjortisarnas beskyddare och hon är bra på det. Hennes ungdomsböcker om kärlek är härliga, hade verkligen uppskattat dem när jag var fjorton. Hon hade dessutom den goda smaken att ställa kravet att Vecko Revyn skulle dra sig ur Fröken Sverige tävlingen (som inte alls handlar om utseende, ooooh nej!!!) för att hon skulle acceptera jobbet som chefredaktör. Emma rules med andra ord. Och jag blev nyfiken på den här hennes vuxenboksdebut. "Mossvikenfruar; chansen" får man nog placera i facket feel-good på svenska liksom. Den är väldigt lättläs (jag läste ut den på ett par timmar), enkelt skriven och klart förutsägbar. Men är ändå okej för den är skriven med charm och medvetet hög igen-kännings-faktor.
Boken handlar om Anki som bor i lilla Mossviken i Västergötland, är gift med Peter, jobbar på Lindex och tycker att livet är helt ok. De har varit tillsammans sedan i nian, har just flyttat in i sitt nybyggda hus som de valt själva ur en katalog och bestämt sig för att försöka skaffa barn. Vad gör det då att Peter inte är så romantisk att han ringer in till Lugna favoriter och önskar en låt till henne?När Peter åker bort en helg för att fiska med grannen Mats åker Anki med Mats tuffa fru Linda på spa och förfasar sig över att Linda försöker övertala henne att skaffa en massage-stav. Sådant behöver minsann inte hon, hennes och Peters sex är ju hur bra som helst. Eller i alla fall helt ok.Men så strax efter fisk/spa helgen lämnar Anki in en film som hon hittar i Peters jacka på framkallning och när hon hämtar ut bilderna har hon plötsligt, helt oväntat, bildbevis på att både Mats och Peter var otroga på fiskeresan. Anki bryter samman men Linda tvingar henne att ta sig samman och tillsammans drar de till Stockholms storstad för att börja ett nytt liv...
Jodå, vi har hört den förr. Men jag tyckte ändå den är läsbar. Mest för att Emma är bra på att skriva precis som man tänker. Och för att hon är så himla vardaglig. Det finns folk som inte gillar att läsa om vardag men jag tycker om det. Bäst på vardag tycker jag den irländska författaren Maeve Binchy är. Hennes tegelstens romaner läser jag på ett kick och de är aldrig (i alla fall väldigt sällan) sliskiga eller långtråkiga utan helt enkelt intressant skrivna om olika människors vardag.I Sverige tycker jag att Kajsa Ingemarsson är bäst på detta, har skrivit det tidigare här, att jag blev, trots fördomar, positivt överraskad av hennes böcker. Men Emma Hamberg får också klart godkänt. Extra roligt är det att hon driver med Jackie Collins böcker Hollywoodfruar och Chansen och som sagt, hon är bra på det där med ironi. Läs som tidsfördriv utan några förväntningar alltså.
Vindens skugga
Idag blir det boktips kan ni tro! Kan knappt bärga mig.
Som jag skrev har jag läst "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón och tro mig, ni vill inte missa denna bok!!! Den är magisk!!! Man är fast från första sidan. Inte så där som Da vinci koden eller så, nä, den här boken håller inte det tempot o ch den är inte alls så spännande.
Men den innehåller allt; Mystik, kärlek, böcker (ja, det är, i grunden, en bok om en bok), känslor...och det är så bra beskrivet. Man ÄR där, i Barcelona, på de dimmiga gatorna.
Boken handlar om Daniel Sempere vars pappa driver en bokhandel i Barcelona. När Daniel är 10 årtar hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare där Daniel får adoptera boken Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax. Han läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av den mystiske författaren som nästan ingen känner till. Han börjar leta efter fler av författarens böcker bara för att upptäcka att de inte går att få tag på. Och när han börjar forska i vem Julián Carax var och vad som hände honom sker det plötsligt märkliga, skrämmande saker omrking honom.Utan att Daniel förstår det drar hans sökande efter Carax in både honom och alla i hans omgivning i en kedja av händelser där inget är vad det verkar. Lever Julián Carax? Vad hände med hans älskade Penelope? Vem är mannen som bränner alla Carax romaner? Och vem är och vad känner egentligen Daniel själv...?
Jag förstår att detta kanske inte låter som något fantastiskt men det är för att jag inte kan skriva som Zafón. Man känner inte bara med hans romanfigurer, man ÄR som sagt där. Man dras in i det och fast det blir obehagligt så vill man bara fortsätta för man måste veta.
Jag tycker inte detta är en bok för stranden. Den ska avnjutas (och då menar jag just avnjutas) i en miljö där man inte störs av omgivningen. Det är ingen solig och glad historia så gör en kopp te, kryp upp i soffan och förbered dig på en riktig läsupplevelse.
En blomma i Afrikas öken & Ökenblomman
För en tid sedan fyndade jag Waris Diries båda böcker, En blomma i Afrikas öken och Ökenblomman återvänder i en secondhand shop för 10 kr styck och nu har jag plöjt dem på semestern.
Jag älskar ju att läsa böcker om Afrika och dessa handlar ju om Waris Dirie, som växte upp i en nomadfamilj i Somalia men sedan blev internationell fotomodell på toppnivå i västvärlden.
I första boken får man inledningsvis läsa om hur Waris växte upp och det gillade jag. Hon beskriver hur nomadfolken lever utan andra ägodelar än sina getter och sin flyttbara hydda. Hur hennes barndomsdröm var att få ett par sandaler för att hon inte skulle skära sönder sina fötter när hon vallade getterna. Hon beskriver också den ohyggliga könsstympning alla flickor utsätts för och hur flickors enda värde består i att de blir bortgifta för ett antal kameler som tillfaller deras far. Waris var ett viljestarkt barn som ofta i frågasatte de uråldirga sederna och när hennes far ville gifta bort henne, endast 13 år gammal, med en 60-årig man hon aldrig träffat rymde hon hemifrån. Trots att hon inte hade varken mat eller pengar, aldrig sett en butik eller ens en bil tar hon sig till Mogadishu och sedan vidare, tillsammans med släktingar till London där hon anställs som piga hos den somaliska ambassadören. Och där upptäcks hon så småningom och börjar sin karriär som modell.
Jag tycker ju att detta borde vara den intressanta delen av boken men nepp, tyvärr är det inte så. Tillsammans med Cathleen Miller har Waris skrivit ännu en dåligt skriven bok som liksom inte fångar upp vilka känslor hon egentligen hade när hon såg en tv för första gången eller hur det gick till när hon acklimatiserades till den västerländska livsstilen. Det enda jag kände som var bra beskrivet var när hon ensam flög från Afrika till London. Då kunde man riktigt känna hennes skräck och förvirring. I resten av första boken berättar hon om hur hennes.modellkarriär tog fart och hur hon upplevde hela den kulturen. Kanske är det för att jag inte gillar Waris som person. Jag vet inte varför men hon verkar vara en lite ohyfsad person liksom. Framfusig på ett ohyfsat sätt. Och när man fått den uppfattningen om någon är det svårt att gilla deras bok. Hon skriver så klart om könsstympningen också. Om hur hon till sist vågar sig iväg till en läkare som opererar henne och om hur hon inleder en kamp mot detta. Jag tvivlar inte alls på att hon gjort massor då hon senare började jobba för FN men detta kommer inte fram i boken.
I bok nmummer två beskrivs det hur hon åker tillbaka till Somalia för att träffa sin familj. Den här boken har hon skrivit med en annan medförfattare, Jeanne D’Haem och de båda böckerna är översatta av olika personer vilket gör att namn är olika och det känns som om hon motsäger sig själv ibland. I ettan skriver hon att hon inte har något fast hem eftersom hon är nomad i grunden och trivs med att ha få ägodelar och flytta runt. I tvåan är plötsligt detta att flytta det värsta hon vet. Det är ändå rätt intressant att läsa om kulturkrocken som uppstår när hon ska leva nomadliv igen efter 20 år i väster. A
llra bäst gillar jag att läsa om hennes mors protester när Waris försöker övertala henne att följa med henne tillbaka till USA.
Summa summarum tycker jag att man kan läsa de här böckerna eftersom de handlar om ett intressant ämne. Men de är väldigt dåligt skrivna om ämnet.
Tunnare än blod
Nåja, jag högg in på Åsa Nilsonnes debutdeckare, Tunnare än blod. Jag var helt säker på att jag läst Nilsonne förut men nä, jag har kommit fram till att jag nog blandar ihop henne med Åsa Larsson helt enkelt.I alla fall så hittade jag Tunnare än blod på en loppis för fem kr (inbunden! Lööööve loppisar) och då den beskrevs som en medicinsk kriminalroman där en influensa epedemi lamslår Sverige blev jag grymt intresserad. Det lät ju urspännande!!!Men tyvärr var det inte riktigt så bra som jag hoppats på.
En gammal alkoholist som dött knall och fall i sjukhusets väntrum hamnar av en slump på obuktionsbordet när en känd utländsk obducent håller ett föredrag. Det visar sig att mannen inte dött en naturlig död och eftersom större delen av Stockholms poliskår ligger däckade i influensan får ordningspolisen Monika Pedersen sin första chans som kriminalare.Hon börjar nysta i fallet och får långsamt fram både det ena och andra som inte verkar stämma.
Just ordet långsam är rätt beskrivande för den här boken. Det är en mycket enkel deckare, inte alls så spännande som bakside texten lovade. Inte dålig heller. Bara…slätstruken liksom.
När Ellen ville ha barn
Recenserad första gången 050707
Detta är en lättläst bok om ett allvarligt ämne och feel-good-känslan och klicheerna till trots så är den faktiskt rätt bra. Den är inte flamsig och ämnet borde det skrivas mer om tycker jag så läs den, helt enkelt!!!
Den sista hemligheten
Läste ut Ian Caldwell och Dustin Thomasons "Den sista hemligheten" (The rule of four) där i hängmattan, ni vet, boken som man bara måste läsa om man gillade Da vinci-koden och som beskrivs på omslaget till min engelska upplaga som The Da vinci-code for people with brains.
Men, hm, njae, håller nog inte med. Boken är inte på något sätt dålig men jag tror att den förlorar på denna eviga Da vinci-jämförelse. Jag tycker att Dan Brown är en tekniskt duktig författare. Både Da vinci koden och Änglar & demoner är spännande och känns som om de är skrivna av någon väldigt insatt person. Även om Browns skriftspråk är...tja, lite lätt patetiskt. Den sista hemligheten är bättre skriven, rent skriftmässigt. Personerna i boken känns inte som trista stereotyper och man får lära känna dem mycket bättre än Browns. Men det är också något som förbryllade mig; jag förväntade mig, om än inte det halsbrytande tempo som Brown skriver i så i alla fall lite action. Och det är det bara bitvis i den här boken. Det känns som om den mer handlar om personerna än hemligheten som titeln syftar på. Och det är inte negativt men samtidigt inte det jag förväntat mig och hoppats på.
Handligen då: Boken har Tom, en sistaårs elev på Princeton som huvudperson. Toms pappa, som dött i en bilolycka, ägnade sitt liv åt att försöka tyda den mystiska boken Hypnerotomachia Poliphili, skriven av en okänd författare på 1400-talet. Boken är mycket sällsynt och beskrivs som lika värdeful som Gutenbergs bibel trots att ingen förstår vad den egentligen handlar om. Trots att fadern förstörde både relationer och sin karriär på grund av boken kommer Tom ändå att hjälpa sin vän Paul att skriva en uppsats om boken på Princeton. Tillsammans med vännerna Gil och Charlie lyckas de knäcka bokens gåtor, en efter en och anar ett chiffer som håller en otrolig hemlighet. Men de är inte ensamma om att vilja ha svaret på den gåtfulla boken. Snart inser Tom och de andra att människor faktiskt är beredda att mörda för dess innehålla och att de själva kanske står på tur.
Låter det ur-spännande?! Det tyckte jag också men... det var liksom inte så spännande som jag trodde. Fast jag var en aningen besviken på Da vinci-koden (hade ur-höga förväntningar på den) så sträckläste jag den, kunde liksom inte lägga den i från mig. Och det upplevde jag inte med den här boken. Den är liksom godkänd. Spännande men inte alls så spännande som jag trott. Bra story men den hade kunnat berättas på ett bättre sätt. Fint skriven men det räcker inte. Det kändes lite som om boken slutade där det spännande precis skulle börja. Suck, jag som så gärna ville att detta skulle vara en höjdare! Kanske hade jag för höga förväntningar igen? Nåja, skulle jag betygsätta på en skala från 1-5 så hade det blivit en rätt slätstruken tre. Tyvärr.
Dumpa honom
Recenserad första gången 050701
I gottepåsen jag fick igår fanns ju en bok av Greg Beherendt och Liz Tuccillo med titeln "Dumpa honom".
Jag vet inte om jag skrivit det här förut men jag är definitivt inte mycket för själv-hjälps böcker och tycker att Reglerna, den där amerikanska boken om hur en flicka ska göra för att bli gifta, är absolut vidrig. Den här boken hade jag hört om förut, en dag när jag gick där hemma och hade tvn påslagen i bakgrunden pratade Oprah Winfrey om den men nån snubbe (troligen Greg himself). Stannade till och tyckte det lät lite kul på det där amerikanska sättet liksom men ägnade den aldrig en tanke igen.Förrän igår. La mig i ett härligt skumbad när jag kom hem och började bläddra i den och ka-boom, så var jag fast! Den här boken är genial! Självklar men genial. Jag önskar sååå att någon stuckit den i näven på mig för fem år sen, ojojoj vad mycket besvär den hade sparat mig! Greg och Liz är några av manusförfattarna till serien Sex and the city. Inte min favvis-serie men strunt i det, bli inte avskräckta. Boken är super-duper i alla fall.
Den handlar om detta att alla dessa fina, charmiga, söta och underbara singeltjejer är så himla korkade. Vi (är inte singel längre men har definitivt varit en av dessa som boken handlar om) vill så gärna hitta den rätte att vi blundar för killars fel och brister, men framför allt, för att de väldigt ofta inte är den rätte.I boken tar Greg (han är den som ger råden, eftersom han är kille och vet hur de tänker medan Liz står för tjejkommentarerna) upp saker som att en kille som vill ha dig ringer faktiskt dig, en kille som vill ha dig är inte rädd för ett förhållande samt en kille som vill ha dig är inte otrogen. Simpelt och självklart va?! Inte behöver man läsa en bok för att inse det. Men jo, det behöver man faktiskt ibland. För vi tjejer är experter på att hitta på ursäkter. Och inte ens ursäkter för oss själva utan för våra sk pojkvänner. Exempel; en före detta pojkvän till mig (inga namn) ringde mig i stort sett aldrig trots att han i perioder jobbade på annan ort. Jag tänkte att jaja, han har ju så mycket att göra, han har ju ingen fast telefon och det är dyrt att ringa från mobil med kontaktkort och han tjänar ju så lite på sin jobb. Dessutom är han inte mycket för att prata i telefon.När ursäkterna var gjorda så accepterade jag det (men led och beklagade mig för mina stackars vänner) och gjorde i stället så att jag ringde honom typ var tredje dag eller något. I över ett och ett halvt år.Sanningen mina vänner? Tja, vad kan man säga, jag fick väl en hint om det när jag hälsade på honom (på mitt initiativ så klart; "Ska jag komma upp och hälsa på?" "Ja, om du vill"....). Hans chef ringde nämligen sin flickvän varenda dag, ibland flera gånger om dagen och de hade massor att prata om. Han ringde dessutom från jobbets telefon, den telefon som hela dagarna stod ca en meter från min pojkvän och som min pojkvän utan bekymmer använde för att beställa pizza, ringa och kolla öppettider för bastun osv. Jag fick dessutom veta av en gemensam killkompis att min pojkvän kunde prata i telefon i timmar med honom...Sanningen alltså; Han ville inte ha mig. Om han var för feg för att göra slut eller helt enkelt bekväm, det ska jag låta vara osagt men faktum kvarstår; han ville inte ha mig. Och hade jag haft den här boken skulle jag insett det och besparat mig över ett och ett halvt års trubbel. För att inte tala om slöseri med tid!!! Herre Gu' vad denna bok hade kunnat spara mig tid, överhuvudtaget!Jag är ju snart en gift kvinna och har allt detta bakom mig och dessutom har jag bara läst halva boken men jag kan ändå säga på rakt arm att jag kommer att se till att varenda singeltjej jag känner läser den (AK, nu vet du vad du ska läsa på stranden i sommar!). Och alla andra tjejer oxå för det är verkligen en aha-upplevelse att läsa den, att se hur dumt man burit sig åt.
Självklart är boken amerikansk och det får man ha i bakhuvudet. Den har legat etta på USAs bästsäljarlistor, den har sålts i ca 2 miljoner exemplar och Oprah har ägnat tre hela program åt den vilket väl säger en del. Dejtingkulturen i USA och Sverige är olika och när Greg hävdar att ingen kille i hans undersökning någonsin haft ett varaktigt förhållande med en tjej som de inte bjudit ut (dvs att tjejen bjudit ut killen) och att om en kille gillar dig kommer han att bjuda ut dig och han vill dessutom göra det för det ligger i hans gener att vara den som tar initiativet, tja, då kan vi väl bara konstatera att dessa gener nog är starkare hos just amerikansak killar än svenska. Men handen på hjärtat, en svensk kille som är uppriktigt förtjust i en tjej, han går inte och bara rullar tummarna, han vill ju ses, eller hur?! Så lite sanning ligger det ju i det.Likadant så tycker Greg att man ska dumpa killar som inte vill gifta sig med en. Och visst, han har en poäng, man måste lista ut om det är så att killen inte kan tänka sig att gifta sig med dig eller inte kan tänka sig att gifta sig överhuvudtaget. Här skiljer sig Sverige och USA oxå åt då det är mycket vanligare med samboförhållanden här men återigen; om det är viktigt för dig att vara gift med den du tillbringar livet med, vad är det då för en kille som inte kan tänka sig gå med på det (Obs! Obs! Nu pratar jag om att gå med på att vigas, för att man ska leva som gifta! Ingen, varken kille eller tjej ska behöva gå med på ett stort bröllop om man inte vill!!!)???
Ok, sammanfattningsvis vill jag alltså starkt rekommendera denna bok! Köp den (finns tex på Adliris för 89 kr), låna den och ge bort den! Och sluta slösa tid på killar som inte vill ha dig.
Dra
Dagens boktips blir "Dra" av Simon Lewis. Detta är ännu en reseskildringsbok av typen "En tripp till Indien" men jag gillar den här bättre. Det är lite mer story i den liksom.
Man får följa tre personer; Lee, Sol och Vix som alla söker sig utomlands av olika anledningar och sedan vävs deras historier samman. Kan inte berätta mycket mer utan att avslöja handlingen men den är lättläst, lite spännande och underhållande utan att vara stereotyp som "En tripp till Indien" trots allt var.
Rekommenderas helt enkelt, när man vill läsa lite om hur engelsmän upplever världen....
Emma Hartes hemlighet
Snabbt boktips bara: Ni har väl inte missat fortsättningen på 80-tals succén "Inte för vinnings skull" av Barbara Taylor Bradford? "Emma Hartes hemlighet" heter den och kom nyligen i pocket.
Så här beskrivs boken på Adlibris: Trettio år har gått sedan Emma Harte lämnade över sitt imperium till sina efterlevande, men än vilar hennes ande i högsta grad över familjen och godset Pennistone Royal. Ett rykte om en tidigare okänd släkting gör att man vänder sig till hennes dagbok efter förklaringar.Åren faller undan och vi befinner oss i London under blitzen 1940. Emma som får slita hårt under krigstidens knappa förhållanden, är också den som håller familjen samlad medan bomberna faller, sirenerna tjuter och hennes söner går ut i krig. Trots djup sorg och svåra motgångar viker aldrig hennes järnvilja. Dagboken avslöjar att Emma för att skydda andra tog med sig en hemlighet i graven, en hemlighet vars återverkningar obönhörligt ska förändra liv och skaka en dynasti i dess grundvalar.
Vad kan man säga? Jag älskade den här sortens böcker när jag var yngre och satt som klistrad vid tvn när "Inte för vinnings skull" gick som serie. Trodde absolut inte att jag skulle tycka det var något att läsa nu men det var faktiskt skoj! Om man bortser från de fjantiga uttrycken som duggar tätt; Pensé färgade ögon, Kungsblå klänningar och undersköna kvinnor (ingen i släkterna Harte, O'Neill eller Kallinski är ful eller ens alldaglig) så är det lättläst och lite underhållande. Och det kommer en del till!
Men man måste absolut ha läst och minnas de andra delarna i serien. Läs den för skojs skull helt enkelt.
Som om
Boktips ska det oxå bli. Jag hittade Henrik Tandefelts "Som om..." på en loppis, för 5 kr och köpte den enbart fö ratt det stod att det var en deckare som utspelade sig i trakterna kring Vimmerby.
Och...ja, jag blev inte besviken. Mysdeckare tror jag den här sorten kallas. En tjock bok, med småsmå bokstäver, hahahaha och härliga personligheter. Många olika grenar i berättelsen men författaren håller ihop det jättebra och lägger liksom ett pussel av det. Handlingen är svår att beskriva då det är så mycket som händer (fast i ett makligt tempo) men kort sagt så förvinner en utländsk tonårsflicka och hennes mamma, en kvinnokropp hittas i en kulvert och misstankar väcks om att mannen som dog i olyckan med en vedklyv egentligen blev mördad. Personerna som reder upp detta i de småländska skogarna är en polisman, hans fru, en utbränd fotograf och en varmhjärtad gymnasielärare.
Jag tyckte det var en bra bok, tempot var som sagt betydligt lägre än jag är van vid men man var ändå intresserad hela vägen. Man fick liksom del av deras liv, det mysiga torpet och så vidare. Det enda negativa var att slutet kändes liksom kort, jämfört med resten av boken. Klart läsvärd i alla fall!!!
Passagen
Dagens boktips: "Passagen" av Michael Crichton.
Den här boken läste jag på engelska (den heter då "Timeline") vilket inte var några problem alls, tyckte den var ganska lättläst. Numera finns boken dessutom som film också men ta mitt råd och strunt i filmen, den är kass. Läs boken i stället.
Handlingen i korthet:En grupp arkeologer på att utforska en 1300-talsborg när professor Edward Johnston försvinner. Under en utgrävning av en raserad tunnel finner de några dokument som leder till en otrolig upptäckt. På ett av dokumenten står det: ”Hjälp mig. 4/7 1357” och det är skrivet med professorns handstil. Arkeologerna vet inte vad de ska tro. Det måste vara ett skämt. Men kol-14-metoden daterar dokumentet till mitten av 1300-talet och de får bevis för att ITC känner till passager mellan olika tidsepoker.Befinner sig professorn i medeltiden – och dessutom strax före det blodiga slag som förstörde borgen? Otroligt eller ej; professorn är i fara och de måste försöka rädda honom...
Finns i pocket.
Odjuret
Recenserad första gången 050612
Författarnas andra bok, "Box 21", har precis kommit ut och jag kommer att läsa den oxå, utan tvekan. Den handlar om samma polisgrupp och det ska bli intressant för jag fick inget grepp alls om dem i "Odjuret". Men boken fångar en i alla fall, obevekligt från första sidan och man bara måste läsa vidare. En fruktansväd historia som verkligen får en att tänka efter; vad skulle man själv gjort, vad händer när polisen tappar greppet om situationen osv. Lääääääs!
Löpgravsvägen
Idag kan inte boktipset bli något annat än Kari Hotakainens "Löpgravsvägen". Jag fick boktipset av Henrik och tackar för det för den här boken gillade jag!
Matti är, i sitt tycke, den perfekta hemmamannen. Han tar hand om deras lilla dotter, städar, lagar mat och lyssnar till sin fru Helena när hon pratar om jobbet. Men Helena uppskattar inte hans ansträngningar vilket till sist leder till ett stort gräl och Matti gör det oförlåtliga; han slår henne. Helena tar dottern med sig och flyttar. Matti är förtvivlad och är redo att göra vad som helst för att få dem tillbaka. Han kommer att tänka på att Helena pratat längtansfullt om ett litet hus och inser att det är lösningen på allt; han ska köpa ett hus och då kommer de tillbaka. Problemet är att han inte har råd. Han skaffar sig diverse märkliga extrajobb och börjar sedan kartlägga dem; husen, husägarna och mäklarna...
Det här är en rolig bok, i alla fall om man som vi är inne i hussvängen, går på visningar och lyssnar på märklarnas försäkran om hur underbart just detta huset är. Jag skrattade högt många gånger när jag läste den och kände igen massor.Men det är ju även en tragkomisk historia. Matti mår ju inte bra och skulle behöva hjälp. Det skulle troligen hans rökhatande grannar oxå och den stressade mäklaren. Men den sorgliga historien är skriven med glimten i ögat och med ett härligt, glidande språk som jag verkligen gillar. Läs den! Finns i pocket.
lördag 15 november 2008
Lämna inga spår
Boktips. Har ont i huvudet så jag bestämmer att ovanstående text om höstböcker räknas som ett boktips. Nämnde där upp Hannah Nyalas "Lämna inga spår" som jag läste...eh, förra sommaren? Rekommenderas.
Handlingen i korta drag: När Tally följer med pojkvännen Paul på en forskningsresa till Tanamiöknen i Australien är det mest tänkt att hon ska ha det lugnt och skönt. Men då Paul lämnar Tally ensam för att hämta sin dotter på flygplatsen tar allt en skrämmande vändning. Ute i öknen väntar Tally, medan dagarna går. Efter två veckor inser hon att Paul inte kommer tillbaka. Maten är slut, ytterst lite vatten finns kvar och närmaste stad ligger 32 mil bort...
Hon börjar gå och stöter på den omkullvälta jeepen med Paul bakom ratten ihjälskjuten. I baksätet ligger hans lilla dotter, hon är knappt vid liv. Tally har alltid sett sig själv som en tuff kvinna, men hon är inte förberedd på den mardröm som väntar när Pauls mördare tar upp jakten på henne och flickan.
Hannah Nyala ska, enligt uppgifter själv jobbat inom den amerikanska sök och räddningstjänsten så det är därifrån hon fått sin inspiration. Boken är spännande och klart läsvärd även men...jag kanske tycker den känns lite overklig faktiskt. Men hon borde veta bättre än vad jag gör så jag ska inte säga för mycket. Kommer i alla fall garanterat att läsa fortsättningen, "Ett sista livstecken" som alltså kommer i höst.
Den tysta vaggan
Dagens boktips så. Jag erkänner att jag är löjligt förtjust i sjukhus-thrillers. Margret Cuthberts "Den tysta vaggan" till exempel.
Den handlar om Rae som är förlossningsläkare på ett sjukhus där plötsligt det ena kritiska fallet efter det andra kommer in. Rena rutinfödslar förvandlas med ens till situationer med livshotande komplikationer och efter en tid blir Rae misstänksam. Någon, som känner till sjukhuset innifrån måste hålla på med medicinskt sabotage! Rae börjar forska i det hela, något som inte uppskattas av alla och desperat vänder hon sig till sin sympatiska kollega Sam för stöd och råd. Men kan hon lita på honom...?
Ja, detta är ju inte direkt någon bok som vinner priser, det kan jag säga med en gång. Den är lättläst, språket är lite banalt men storyn ändå hyfsat underhållande och spännande. En bok att varva den lite tyngre litteraturen med.
En försvunnen värld
Boktips orkar jag såklart med. Får bli en bok med dinosaurieanknytning, nämligen "En försvunnen värld" av självaste Sir A Conan Doyle (författaren till Sherlock Holmes böckerna). Det är väl inte en alltför vild gissning att Michael Crichton sneglat lite på den här boken när han skrev en av mina favvisar, Jurassic Park. Jurassic Park heter dessutom The lost world på engelska och det gör Conan Doyles bok oxå. Vilket, jag erkänner, var en av anledningarna till att jag köpte den för 10 kr på Myrorna...
Nåja, i den här boken får man följa dels professor Challenger som hävdar att han hittat en en försvunnen värld i Sydamerika, dels den unge journalisten Edward Malone som fått nobben av flickan han är kär i eftersom hon inte anser att han är modig och äventyrlig nog.Professorn drar ihop en expedition för att bevisa att han inte ljuger och Edwards följer med för att bevisa för Gladys att han är nog så äventyrlig. Och äventyr blir det minsann...Boken gavs ut 1912 första gången (det räknas nog som ungdomsbok by the way) och det märks, forskningen och öppenheten mot andra folkslag har ju gått framåt en del sen dess. Men det gör boken bara mer intressant.
Missa inte denna bok som enligt vissa (säger baksidetexten) räknas som ett av Conan Doyles bästa verk.Låna på biblioteket eller hitta second hand.
Framtidens hemmafruar
Boktips då. Tänkte bjuda på "Framtidens hemmafruar" av Laurie Graham. Av någon underlig andledning så gillar jag dels urspännande deckare och dels böcker som skildrar vardag och egentligen inte borde vara så kul. Det är de kanske inte heller men de fångar mig i alla fall.
Den här boken utspelas 1952 och handlar om Peggy och några andra hemmafruar som bor på en amerikansk flygbas i England där deras män är stationerade. De är uppfostrade till att föda barn och laga mat men tiderna förändras och så gör även tjejernas liv.Det är som sagt ingen spännande bok men ändå sträckläste jag den och fascinerades av den. Kan bara rekommendera den helt enkelt.
In i vildmarken
Recenserad första gången 050601
Dagens boktips blir Jon Krakauers andra bok som jag gillar; In i vildmarken. I april 1992 skänkte Chris McCandless 25 000 dollar till välgörenhet, övergav sin bil och brände det sista av sina pengar innan han, inspirerad av bla sin hjälte Jack London vandrade ut i Alaskas vildmark för att leva av det den sista orörda naturen kan ge. Fyra månader senare hittar en jägare honom död. Jon Krakauer har följt Chris spår och berättar den sanna historien om en helt vanlig kille, från en helt vanlig, lycklig familj och om hur han, på grund av sina drömmar och misstag miste livet, ensam i vildmarken.
Detta är en otroligt bra och sorglig historia - lääääääs!!!
Tunn luft
Jon Krakauer är journalist och ivrig bergsklättrare. I maj 1996 försöker ett antal expeditioner nå Mount Everest topp. Jon Krakauer är medlem i ett team och han klarar det. Det gör även den nu avlidna svensken Göran Kropp. Men ett våldsamt oväder gör att nio personer omkommer på berget i en av Everests svartaste stunder. Krakauer var där och han berättar om hur detta kunde hända, om hur det kändes att överleva och, kanske framför allt, varför klättrare utsätter sig för den här faran.
Boken heter "Tunn luft" ("Into thin air") och låg över ett år på New York Times bestseller lista. Jag klättrar själv, om än på mycket blygsam nivå och inte längre regelbundet men när jag läste boken hade jag inte börjat med sporten själv. Jag ville försöka förstå helt enkelt, vad som driver de här människorna och jag tycker att Krakauer gör det bra. Det är en väldigt bra skriven bok. Men jag skulle nog aldrig själv kunna gripas av det vansinnet. Jag är envis och gillar utmaningar men är helt enkelt för feg. Hallå, det är ju farligt bara att vistas på de höjderna, utan att klättra! Dessutom är jag ju så frusen av mig...Nä, jag håller mig till att läsa om det och det tycker jag definitivt att ni oxå ska göra. Om jag hade för vana att dela ut poäng (vilket jag egentligen bestämt mig för att inte göra) skulle "Tunn luft" få fem av fem.
Dödskänd
Jag har precis läst ut Ben Eltons bok "Dödskänd" och precis som Gillian Whites "Häxvaggan" är detta med tema dokusåpa. Här är det Big brother-programmet (fast i boken heter det Peeping Tom) som står i fokus. Tio unga kändiswannabes i ett hus och en av dem blir mördad i direktsändning utan att varken programledningen, tv-publiken eller polisen kan se vem som gör det. Kommisarie Coleridge och hans team tvingas se timtals och återtimtals av inspelningar från Peeping Tom huset och prata med de inblandade om och om igen under utredningen. Allt medan showen sänds världen över och vadslagningsfirmornas insatser slår alla rekord. Vem är mördaren och vem blir vinnaren?
Jag gillade den här lättlästa boken trots att jag verkligen avskyr Big Brother och helt uppriktigt anser att alla, alla utan undantag, som ställer upp i programmet är helt patetiska. Det är just detta boken lyckas förmedla; hur deltagarna tror de ska bli stjärnor, vilka löjliga visioner de har och hur manipulerade de blir. Och jag lyckades inte lista ut slutet heller så det blir bra betyg!!!
Den sista striden
Den sjunde och sista Narnia boken måste jag ju oxå berätta om. "Den sista striden" (CS Lewis) avslutar serien och förutom att vara spännande är detta också en sorglig bok:
Många år har gått i Narnia och landet styrs av kung Tirian. Men konstiga saker och ting börjar hända. Ryktet säger att Aslan har återvänt men inte som den vanliga räddare han brukar var. Den här gången har han bildat en allians med Tasch, calormenernas gud och kommer med de konstigaste order. Varför tvingar han de talande hästarna att arbeta selade och med piskorna vinande över ryggen? Varför skövlar han skogarna så att trädandarna dör? Och varför talar han inte själv med folket utan skickar sin hjälpreda, den märkliga apan?Kung Tirian ber vanmäktigt om hjälp från de barn som så många gånger hjälpt hans förfäder. Han blir bönhörd, Jill och Eustace kommer till undsättning men kan de verkligen göra något den här gången? Det verkar som om Narnias undergång är oundviklig....
Alla ni som inte upptäckt den här uuuunderbara serien, skynda nu! Läs för barnen, läs själva eller lyssna som ljudbok! Biblioteken har oftast hela serien på kasett, perfekt att lyssna på. Vill man höra den engelska versionen funkar det oxå, språket är relativt lätt och den är inläst av mannen som spelar Manuel i Fawlty towers (ni vet, han som mest snubblar omkring och säger I'm from Baaaaarcelona!) och han gör det bra! På nätet, hm, hm, hittade jag en annan underbar verion i form av radioteater, ljuvligt.
Är himla avundsjuk på er som har alltihopa framför er... Men kom ihåg, böckerna måste läsas i ordning! Möjligen kan man hoppa över första boken, Min morbror trollkarlen och ta den sist men övriga måste läsas i rätt följd.Och sen, när ni läst dem och känner att ni ääälskar dem lika mycket som jag så kan jag tipsa om att man ofta kan köpa hela serien billigt på bokrean.
Katten, svalan, rosen, döden
Dagens boktips är Håkan Nessers "Katten, svalan, rosen, döden"
Jag älskar Nessers böcker om kommisarie Van Veeteren och de andra vid Maardamspolisen. Jag gillar hans sätt att skriva, lite småsurt och halvironiskt och det är sååå smart att kringgå problemet med att man kanske inte alltid vet hur svenska polisen jobbar genom att förlägga handlingen i det fiktiva Holländska landskapet. Då kan ju liksom ingen klaga på att saker och ting är rätt eller fel. Jag är ju som jag tidigare sagt väldigt förtjust i ljudböcker och samtliga Nesser-deckare har jag alltså lyssnat på, inte läst. De är perfekta ljudböcker, lagom mycket action och stämning och så gillar jag detta att Nesser själv läser sina böcker.
I "Katten, svalan, rosen, döden" har Van Veeteren gått i pension och driver sitt lilla antikvariat men blir i alla fall indragen i ett fall när en präst kommer för att tala med honom om något som oroar honom. Van Veeteren har inte tid att lyssna eftersom han precis ska åka på semester med sin Ulrike och när han kommer tillbaka har prästen omkommit då han ramlat framför ett tåg. Alla tar förgivet att det är en olycka tills prästens namn dyker upp i ett block hemma hos en ung flicka som tillsammans med sin mamma fallit offer för den strypare som härjar i Maardam. Fyra kvinnor har han mördat och när en femte försvinner kan inte Van Veeteren låta bli att börja med egna efterforskningar i fallet...
Som vanligt spännande, medryckande och intressant. Läs! Eller ännu hellre, lyssna i hängmattan, på promenaden eller medan du städar.
Sanning eller inte?
http://monicaantonsson.blogspot.com/
http://www.familjeliv.se/Forum-5-71/m38214521.html
Domen
Boktipset blir idag John Grishams "Domen". Jag är ingen Grisham fantast, vet inte ens om jag läst nån av hans andra böcker. Ska jag vara ärlig så har jag inte läst denna heller, jag hörde den som ljudbok och det passar den perfekt som. Den är lite långsam på något vis, ganska långdragen men fick ändå mig fast.
Baksidetexten lyder:"1970 blir en ung mor våldtagen och mördad i Ford County, Mississippi. Ett brott som i all sin ohygglighet slås upp stort av lokaltidningen och dess chefredaktör, som driver en hård kampanj för att få mördaren, Danny Padgitt, fälld. Padgitt döms till livstids fängelse - och hotar jurymedlemmarna med vedergällning. Och i 70-talets Mississippi betyder "livstid" inte alltid "livstid": efter nio år benådas Padgitt. Och dödsdomen mot juryn börjar verkställas..."
Boken handlar egentligen mest om denunge tidningsägaren Will och rasmotsättningarna i Mississippi under den här tiden. Brottet finns i bakgrunden och håller ihop storyn liksom men det är människorna man fastnar för.Jag ger den här boken bra betyg men observera att det gäller som ljudbok (läst av Peter Andersson). Jag tror jag hade upplevt den som för långsam i läseform.Nu ska jag plåstra om mitt knä och krypa ner i sängen med Jon Krakauers "I Guds namn"Natti, natti
Silvertronen
Boktips ska det bli; Sjätte Narnia boken heter "Silvertronen" (CS Lewis).
Eustace befinner sig på skolan då han och kompisen Jill försöker komma undan ett gäng mobbare och plötsligt ramlar rakt in i Narnias förtrollade värld. De får i uppdrag av Aslan själv att fina den nu gamla och grå kung Caspians förvunna son Rilian.Tillsammans med myrslingerbulten Surpöl bär det av över hedar och floder där de konfronteras med människoätande jättar, svarta riddare och andra farligheter för att slutligen ledas ner i ett underjordiskt hemskt rike där den viktigaste frågan är; vem är vän och vem är fiende?!
Dåligt inflytande
Läste ju William Sutcliffes "En tripp till Indien" i helgen och när jag var på biblioteket i går snubblade jag över en ny bok av honom; "Dåligt inflytande". Den stod på på 7-dagarlån hyllan, på vuxenavdelningen, vill jag påpeka men seriöst, detta är ingen vuxenbok. Handling: Tioåringarna Ben och Olly är bästa vänner och håller på med allt det där som killar i den åldern gör om dagarna. Men så en dag flyttar Carl in på deras gata och allt ändras i ett slag.Ben inser redan från första dagen, när Carl hotar hans pappa med motorsågen att Carl inte är varken normal eller bra umgänge. Men ändå dras både han och Olly till honom och plötsligt är det som om de inte kan komma undan.Jag tror jag hade gillat den här boken när jag själv var i tio-elva årsåldern. Då hade jag nog tyckt den var både spännande och känslofylld. Nu tycker jag...mest att det känns som en novell som försöker få fram något viktigt men inte lyckas. Rekommenderas inte helt enkelt. Inte för att den är dålig utan bara ointressant.
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Vi är framme på den femte Narniaboken; "Kung Caspian och skeppet Gryningen" (CS Lewis). Lucy och Edmund tvingas tillbringa lovet hos sin gnälliga och otrevliga kusin Eustace och en dag ramlar de, bokstavligen, in i en tavla och vips, så är de tillbaka i Narnia. Caspian är kung nu och har dragit ut på en långsegling på jakt efter sju riddare som hans far en gång sände ut. Med på resan finns även Lucy och Edmunds gamle vän Ripipip som drömmer om att segla till världens ände där, enligt legenden, Aslans rike ska ligga. Det blir en lång, farofylld resa där de bland annat möter drakar en fotingar och trollkarlar...
Sorgfågel
I lördags köpte min snälla mamma en pocketbok åt mig; "Sorgfågel" av Lena Katarina Swanberg. Det är historien om Annika Östberg, svenskan som sitter i amerikanskt fängelse sedan 24 år (!) för två mord hennes dåvarande pojkvän begått.
Jag tror att de flesta av er har hört talas om henne, sett inslag om henne på tv. Jag har gjort det men det är svårt att bilda sig en uppfattning om något när man inte har hela historien.
Detta är Annikas historia. Historien om en vanlig svensk tjej som vid nio års ålder tvingades flytta till USA för att hennes mamma gifte om sig med en äldre, rik man som inte hade något intresse av att få en svensk styvdotter. Om hur hon rymde hemifrån och hamnade mitt i hippie kulturens centrum i SanFransisco, bara 12 (!!!) år gammal. Hur hon introducerades för herionet. Hur hon blev gravid som 15 åring. Hur hon tvingades lämna ifrån sig sin son. Hur hennes pojkvän sköt två människor, varav en polis och sedan hängde sig i cellen så att Annika blev den enda kvar som rättssystemet kunde straffa. Och, så klart, om det overkliga livet i fängelset, där hon nu suttit i 24 år utan att få sin högsta önskan uppfylld; att få bli förflyttad till fängelse i Sverige.
Jag måste säga att detta är en otroligt bra, gripande och hemsk bok. Jag har läst den på tre dagar och är stum av beundran över att Annika överhuvudtaget orkar leva. Jag vill dessutom påpeka att hon inte någonstans i den här boken hävdar att hon är oskyldigt dömd, trots att det fastslagits i rätten att hon omöjligt kan ha hållt i pistolen. Hon var närvarande och tar på sig en åtminstone moralisk skuld för de båda morden. Hon ber inte om att bli utsläppt (hon har fått straffet 25 years to life), bara om att få bli förflyttad tillbaka till Sverige, det land hon känner är hennes hemland (hon är fortfarande, vid 51 års ålder, svensk medborgare) och där hennes enda levande släkting, hennes mamma, finns. Boken visar även på hur lite de svenska myndigheterna gjort för att hjälpa Annika. Både med det orimligt (?) höga straffet och med förflyttning till Sverige. Det finns en rad utdrag ur diverse brev och skrivelser. Och även det är skrämmande läsning.
Rusa genast till närmsta pockethandel och kööööp!!! Sorgfågel får utan tvekan 5 av 5.
Caspian prins av Narnia
Det är dags för Narniabok nummer fyra; "Caspian, prins av Narnia" (CS Lewis).
Människorna har tagit över Narnia och har drivit de talande djuren och alla andra varselser på flykten. Den stränga kung Miraz regerar och tillåter inte ens att man talar om svunna tider. Skolböcker skrivs om och allt prat om Det Gamla Narnia kallas sagor. Miraz unge brorson, den föräldrarlöse Caspian som en dag ska ta över landet är väldigt nyfiken på det gamla och hans vetgirighet bara ökar när han får en ny lärare som i smyg undervisar honom om allt det gamla. Men så får Miraz en egen son och Caspian tvingas fly för sitt liv. Han tar sin flykt till det gamla Narnia han bara hört talas om och upptäcker en hel undre värld av trogna undersåtar som bara vill en enda sak; att Caspian ska bli deras kung. Men de behöver hjälp. Samtidigt på en tågstation i England rycks syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy iväg och hamnar i en okänd skog på en okänd halv ö, mitt i ruinerna av det som en gång kan ha varit ett slott. Var har de egentligen hamnat? Och varför?
En tripp till Indien
Dagens boktips är boken "En tripp till Indien" av William Sutcliffe.
Fick tipset från Sivs boksida och tackar för det. Det här är en kul bok! Jag älskar ju att läsa böcker om andra länder och allra mest gillar jag att läsa om västerlänningars reseupplevelser. Jag menar, det är kul att läsa om andra kulturer men när man läser det ur en västerlännings ögon känns det mer som om man själv vore där. Jag har aldrig varit i Indien och japp, jag har drömt om att åka på en riktig backpacker resa dit. och det är precis vad den här boken handlar om fast på ett lite ironiskt sätt. Daves alla kompisar är ute i världen och reser runt innan det är dags att börja på Universitetet. Dave har ingen längtan efter det alls men när kompisens snygga flickvän Liz konstaterar att det bara är hon och Dave kvar i stan över sommaren och att de ska tillbringa tre månader i Indien tillsammans hänger han ändå på. Om inte annat för att få svar på den stora frågan; vad gör backpackers egentligen hela dagarna?!
Lättläst, kul och medryckande. Läs!!!
Hästen och hans pojke
Här kommer en presentation av bok nummer tre i serien om Narnia (av CS Lewis) ; Hästen och hans pojke.
Den här boken utspelas då Peter den Store och hans bror och systrar var kung och drottningar i Narnia. Både Narnia och grannlandet Arkenland hotas av Calormen, speciellt då drottning Susan inte vill bli bortgift. Samtidigt får den föräldralöse pojken Shasta reda på att den gamle fiskaren som han växt upp hos tänker sälja honom som slav till en förbipasserande krigare. Shasta bestämmer sig för att fly och får en oväntad reskamrat; krigarens häst Bri som visar sig vara en talande häst från Narnia. Ska ska Shasta och Bri , lyckas fly från det grymma Calormen, och varna kung Peter och hans syskon i tid? Ska det stora och goda lejonet Aslan, Narnias skapare,än en gång kunna inge Narnias invånare mod och kraft att stå emot de onda mater som hotar?
Idéernas grotta
I helgen läste jag ut "Idéernas grotta" av José Carlos Somoza.
Hade hört så mycket om hur fantastisk den här boken var och... tja.
Så här står det på baksidan av boken: Aten på Platons tid. Ett manuskript, nedtecknat på papyrus, berättar om hur den unge Tramachus hittas brutalt mördad vid foten av Lykabettosberget. Herakles Pontor, den berömde "uttydaren av gåtor", får i uppdrag att försöka ta reda på vem som begått det bestialiska dådet. Men snart visar det sig att mordet inte är det enda mysterium som måste lösas. Den idag verksamme översättaren av manuskriptet börjar misstänka att det finns ett hemligt budskap dolt i texten. Och ju mer han översätter, desto fler pusselbitar faller på plats och en historia rullas upp som på ett mycket obehagligt sätt griper direkt in i hans eget liv.
Belönad med The Gold Dagger som bästa kriminalroman"Idéerna grotta är en sanslöst smart roman, en deckare för alla som tycker om att både tänka och känna spänning" LO-tidningen"
Idéernas grotta är en sanslöst smart roman, en deckare för alla som tycker om att både tänka och känna spänning och framförallt är det en bok som är så djävulskt skickligt uppbyggd att ordet banbrytande bara är förnamnet." LO-tidningen."
Den är vansinnigt rolig och snillrik och kräver läsning i skugga, annars börjar hjärnan att koka." Dagens Nyheter"
Läs den! Låna ut den! Läs om den!" SKTF-tidningen"
Idéernas grotta erbjuder både analytisk och litterär högspänning och till detta är den svenska översättningen mycket vacker och ren i tonen." Göteborgs-Posten
Ok, jag kanske är konstig men jag tyckte absolut inte att den här boken var rolig. Snarast seg. Enda anledningen till att jag fortsatte var att jag verkligen ville se om den var så smart som alla påstod. Och visst, den var....annorlunda. Och ja, delvis smart men inte så smart som jag hade hoppats på. Jag tror inte jag tyckte om den. Och jag får nog svårt att rekommendera den. Annat än till personer jag känner väl och vet tycker om märkliga böcker (kommer bara på en enda men du ska få låna den, I) Samtidigt som jag inte tycker det var direkt bortkastad tid att läsa den. Märkligt. Ni får helt enkelt chansa på om ni vill eller inte. Boken har nyligen getts ut i pocket och mitt råd är att inte slöläsa den utan att vara fokuserad om ni förstår hur jag menar.
Häxan och lejonet
Här kommer i alla fall fredagens boktips: "Häxan och Lejonet" (CS Lewis) är alltå den andra boken i serien om landet Narnia, den mest kända boken som nu blir film (premiär i december som sagt- läääängtar).
Barnen Peter, Susan, Edmund och Lucy Pevensie tvingas tillbringa sommarlovet på landet hos den märkliga professor Kirke (ledtråd; Digory Kirke) i hans jättestora hus. Genom ett stort klädskåp komer de allihop till landet Narnia, ett märkligt land i en annan värld och tid. Där härskar den grymma drottningen Vita Häxan. Men en sägen från gamla tider ger invånarna i Narnia hopp. En gång säger sägen, skall fyra av Adams söner och döttrar komma till Narnia, och då kommer lejonet Aslan, Narnias skapare, åter och befriar landet ur häxans våld...
Grymt spännande och en mycket viktig del i Narnia historien. Får inte missas!!!
Marionetter
Dagens boktips är "Marionetter" av Patrick Redmond.
Michael har alltid längtat efter en familj. Som föräldrarlös slussades han hela barndomen runt mellan barnhem och fosterföräldrar.
Nu, många år senare,är han förlovad med Rebecca, som han älskar över allt annat, och han spås en lysande framtid vid en stor advokatbyrå. Och när plötsligt en oväntad fadersgestalt dyker upp i hans liv verkar alla drömmarna från barndomen bli uppfyllda.Men snart börjar märkliga saker hända på jobbet och i relationen till Rebecca, saker han inte själv råder över. Med tiden inser Michael att någon annan lägger sig i hans liv, eller snarare styr hela hans tillvaro. Någon med väldig makt – någon som är beredd att göra vad som helst för att få sin vilja igenom …
Lättläst, ruggig och spännande. Finns i pocket.
Min morbror trollkarlen
Jag längtar till december! Då har en speciell film premiär, en film som jag har läääängtat efter. Visserligen finns den redan filmad men i en fjantig barnteater version. Vad jag pratar om?
CS Lewis "Häxan och Lejonet" så klart!
Serien om Narnia skrevs på 1950-talet och jag lovar, om någon hade skrikit "Det brinner, ryck en bok som annars kommer att bli förstörd för mänskligheten för alltid" så finns det en risk att jag ryckt mina Narnia böcker i flykten faktiskt. Jag är uppväxt med dem och kan, på rak arm, nog inte komma på någon bok/serie som jag fäst mig så vid.
Häxan och lejonet som nu alltså ska bli riktig film, nr två i serien, är den mest kända boken i serien men alla sju är bra och skadefinitivt läsas i ordning.
Serien inleds med boken "Min morbror trollkarlen" (som skrevs sist för att binda ihop historien men läs den först i alla fall!). Här vi möter pojken Digory som tvingats flytta till London tillsammans med sin sjuka mamma för att mostern och morbrodern ska ta hand om dem.Digory blir kompis med grannflickan Polly och barnen tvingas av Digorys läskiga farbror Andrew in i ett äventyr där de reser mellan olika världar med hjälp av magiska ringar. Av misstag får de med sig den grymma drottning Jadis från Charn hem till England och när de försöker skicka tillbaka henne hamnar de allihopa fel, rakt in i det nyfödda landet Narnia. Narnias härskare, Lejonet Aslan ger barnen i uppdrag att hämta ett äpple i en förtrollad trädgård och sedan plantera ett träd som ska beskydda Narnia mot den ondska de fört in i landet genom häxan. Tillsammans med den bevingade hästen Fjäder ger de sig av på det allra första Narnia-äventyret....
Lääääääs!!! Och kom ihåg att nästa bok är ännu bättre.
Vildmark
Funderade en bra stund på dagens boktips men bestämde mig sedan för att berätta om en av mina favoritförfattare; Dick Francis.
Dick Francis är engelsman och föredetta framgångsrik jockey men råkade 1956 ut för en olycka under Grand National (ett av världens mest kända hinderlöp och definitivt det mest olycksdrabbade) och började då skriva böcker i stället Han har skrivit ett tjugotal, fristående (med några undantag) thrillers som har det gemensamt att de alltid, på ett eller annat sätt, utspelar sig i kapplöpningsmiljö. Men, ni som inte gillar hästar, ge böckerna en chans i alla fall! Först och främst är det spänningsböcker och Francis är alltid väldigt påläst (eller hans fru? Elaka rykten hävdar att det är hon som i själva verket skriver) om övrig ämnen han skriver om; en bok handlar om konstförfalskningar, en om luftballonger, en annan om kidnappningar osv. Böckerna är spännande utan att vara blodiga och lagom lättlästa, även på engelska.
Den jag vill tipsa om idag heter Vildmark (Longshot) och handlar om John Kendall som är författare av en serie överlevnads handböcker. Nu har har tagit ledigt för att skriva sin första roman men pengarna tar slut och till sist tvingas han han acceptera galopptränaren Tremayne Vickers anbud om att skriva hans biografi. Han åker ut till Vickers gård och i stället för att skriva får han plötsligt nysta i en mordhärva där en en av de anställda är misstänkt till att gå på vildmarks turer i skogen med Vickers son. Och plötsligt börjar det hända otäcka saker...
Jag tycker om i stort sett alla Dick Francis böcker men detta är en favorit. Jag tror hans böcker kan vara svåra att få tag på i bokhandeln (om man inte vill ha dem på engelska) men biblioteken brukar ha dem och jag snubblar ofta över dem på second handbutiker. Har nog en rätt komplett samling nu så jag kommer att berätta om fler av dem.
Elixir
Dagens boktips: "Elixir" av Gary Braver.
Vetenskapsmannen Chris Bacon lyckas få tag i källan till evigt liv, en mycket sällsynt orkidee som växer i Nya Guinea. I sex år experimenterar han i hemlighet med orkidén på Darby Pharmaceuticals där han är forskare, tills ägaren till företaget Ross Darby och hans svärson Quentin Cross får reda på vad han håller med om. De beordrar honom att fortsätta och ger honom alla tänkbara resurser. Försök med möss och apor talar sitt tydliga språk. Elixir, som de döper ämnet till, stoppar sjuka celler och åldrande medan nya celler bildas så att djuren blir flera år yngre. Enda problemet är om djuren slutar få preperatet dör de inom några timmar. Företaget förstår att de sitter på guldgruva med makt att förändra världen för gott. För Cross blir Elixir dessutom räddningen från hans enorma skulder till ett syndikat som styrs av den skrupelfria Antoine Ducharme. Men snart förstår Chris att han och hans familj löper akut risk att bli röjda ur vägen. I sista stund undkommer de ett mordförsök och tvingas gå under jorden. Mot alla odds lyckas de i flera år hålla sig gömda för både syndikatet och FBI, som är desperata att komma åt elixiret och formlerna för dess framställning som Chris har lyckats få med sig från laboratoriet. Chris far dör av Alzheimers sjukdom och Chris kämpar med sin tilltagande rädsla för att åldras och dö av samma orsak. Till sist blir frestelsen för stor: i sin förtvivlan tar han sin första dos av Elixir. Nu finns det ingen återvändo.
Jag tyckte mycket om den här boken, spännande, lagom lättläst och så känns den skrämmande aktuell i de här tiderna när det klonas till höger och vänster. Den finns i pocket så skynda er att inhandla och njuuut sen!
Mess
Dagens boktips; Mess av Jens Ganman.
Mess betyder här inte röra utan är slang för sms och det är lite av grunden i den här lättlästa, lite knäppa men hyfsat underhållande boken. Johan ser världens sötaste tjej i kassan på Ica; Rebecka, och bjuder ut henne. Hon är perfekt, vacker, rolig, charmig och smart. Och 19 år gammal. Johan är tolv år äldre. Och tror inte på förhållanden. I alla fall inte med småtjejer. Men Rebecka är ju så underbar och vips så har det gått två år...
Boken handlar om en helg i Johan och Rebeckas liv. En helg där allt gått snett, framför allt deras förhållande. Något de, utan direkt framgång, försöker reda upp per sms.
Jag tyckte boken var okej, ingen höjdare men något att fördriva tiden med fast det kanske blev lite väl absurt med Johans konstiga pudelrockarkompisar. Men det är lite charmigt och bygger på den rätt nya företeelsen sms-kommunikation som kan bli hur fel som helst.
Läs den i solen när du inte känner för något svårsmält. Har nyligen kommit ut i pocket.
Esau
Dagens boktips är en spännande liten okänd (?) pärla: Esau av Philip Kerr.
Under en otillåten klättring i Himalaya hittar Jack en perfekt bevarad skalle som han tror kan vara den "felande länk" vetenskapen sökt efter.Han tar med sig skallen hem till sin vän Stella, som är paleonteolog. Hon blir i eld och lågor men tror inte att skallen tillhör människosläktet. De bestämmer sig för att försöka få ihop till en expedition, utan att berätta vad deras egentliga ärende och mål är.Med grannländerna Indien och Pakistan i djup kris och olika myndigheters inblandning bär det av, in i ett område där ingen människa någonsin satt sin fot.
Jättespännade och lite så där vetenskaplig och mystisk som jag gillar.
Fever pitch
Recenserad första gången 050512
Boktipset idag blir med anknytning till sport. Fotboll närmare bestämt. Har tidigare berättat att Nick Hornby är en favorit och hans bok Fever pitch är ett måste för alla sportfanatiker. Boken handlar om fotboll, närmare bestämt om Arsenal. Men det går bra att njuta av den här boken vilket lag man än håller på, i vilken sport som helst. Men bara om man verkligen har ett favoritlag. För bara då kan man förstå den besatthet av olika grad man kan drabbas av, hur man kan få in sporten i alla olika vardagssammanhang (jag ville en gång skriva en uppsats om "Politiken i svensk ishockey" men min samhällskunskapslärare sa nej) och hur man faktiskt kan ägna timmar åt att diskutera laguppställningar, nyförvärv, vinster och, inte minst, förluster.Fever Pitch (ibland med den svenska undertiteln En i laget) är underbar för oss sportfånar. Och totalt obegriplig för resten av befolkningen. Läs den! Men undvik för allt i världen filmen som är gjord efter boken, den är inte alls lika bra.
Älskade Poona
Dagens boktips då. När jag bodde ett par år i Norge läste jag de norska, kvinnliga deckarförfattarna rätt mycket. Ni vet Karin Fossum, Anne Holt och Unni Lindell. Och jag kan verkligen rekommendera dem alla tre.
Karin Fossums "Älskade Poona" handlar om Gunder som ska hämta sin nya hustru, Poona från Bombay i Indien, på flygplatsen. Men hans syster råkar ut för en allvarlig bilolycka och eftersom han själv måste vaka på sjukhuset ber han en vän att hämta den efterlängtade hustrun. Men Poona dyker aldrig upp, varken på flygplatsen eller hemma hos Gunder. Samtidigt hittas en mördad, okänd kvinna på en äng och polisen kopplas in på fallet som väcker upp starka känslor i det lilla samhället där alla tror sig vet allt om alla.
Jag blev verkligen berörd av den här boken. Jag hade så gärna velat att den ursnälle Gunder skulle fått hem sin Poona och gift sig med henne. Man lär verkligen känna Fossums bokfigurer och man undrar, klurar och funderar på detta; vem kan ha gjort det och varför?! Mycket bra, mer rörande än spännande och absolut läsvärd!
fredag 14 november 2008
Elizabeth Bennet?!
Om en pojke
Dagens boktips blir på barntemat. Nick Hornby är en av mina favoritförfattare även om jag är svag för hans hysteriskt roliga och träffande bok High Fidelity så vill jag först och främst tipsa om den bästa av hans verk; Om en pojke. Några av er har kanske sett filmen med Hugh Grant i huvudrollen och visst, den är väl lite småkul men boken är mycket bättre. Roligare, hemskare och framför allt mer gripande. Det är verkligen en konst att kunna skriva så pass allvarligt om något så tragiskt som Hornby gör i den här boken. Handlingen i korta drag:12-åriga Marcus har det jobbigt. Han är annorlunda och har en annorlunda mamma som dessutom är deprimerad och försöker ta livet av sig. Förutom att Marcus blir mobbad i skolan måste han nu oroa sig för sin mamma.Den ytlige Will är trettiosex år, ungkarl och ekonomiskt oberoende. Han ägna all tid åt att se på tv, läsa trendiga tidningar och olika tjejer. En dag inser hanatt det finns många ensamstående mammor som är snygga och relativt lätta att ragga upp, och för att träffa en sådan hittar Will på en tvåårig son och går med i en förening för ensamma föräldrar. Där möter han Marcus och hans mamma – och inget blir som Will hade tänkt sig. Marcus bestämmer sig för att Will är den som ska rädda hans mamma och bryr sig inte ett dugg om att Will anser både Marcus och mamman totalt knäppa i huvudet...Det här är den fantastisk bok! Varm, sorglig och tragisk men som sagt samtidigt rolig och underhållande. Tror faktiskt den skulle platsa på min all-time-favourite topp-tio-lista! Läs den! Den är även bra på originalspråket engelska då den heter About a boy. Båda finns i pocket.
I lögnens spår
Fick tid att avsluta boken jag hållt på med på jobbet; Ann-Christine Henshers "I lögnens spår". Behövde något att läsa i dödperioderna och snubblade över denna. Det är den tredje delen i serien om advokaten Ulrika men jag har inte läst de andra och det gick hur bra som helst.Boken handlar alltså om Ulrika som får i uppdrag att hitta en kvinna som försvann för tjugo fem år sedan. Kvinnans mamma har avlidit och bröderna ska dela upp arvet. Det råder delade meningar ifall systern Jenny är död eller har hållt sig undan frivilligt hela den här tiden. Hemligheter nystas upp och Ulrikas olika fall vävs samman.Det jag tycker är lite uppfriskande med denna boken är att Ulrika, som har man och barn, inte är utsliten, döds uttråkad och allmänt eländig som kvinnor ofta framställs. Dessutom är hon rätt okonventionell. Boken är dessutom spännande och välskriven. Rekommenderas alltså och jag kommer definitivt att läsa de andra två i serien.
Urtidsparken - Jurassic park
Dagen boktips är inspirerat av den otroligt dåliga filmen "Deep blue sea" som visats på femman i kväll (om genetiskt meckade super hajar, kloka som pudlar och farligare än stidsvagnar, för den som missat handlingen i denna horribelt kassa film med bla Stellan Skarsgård och Samuel L Jackson); Nämligen Michael Crichtons "Jurassic Park". Eller "Urtidsparken" som den egentligen heter på svenska. Nääää, tänker ni nu, suck, är hon knäpp eller?! Ska hon babbla om en barnbok som ligger till grund för en halvkass film som ingen över sju år egentligen gillar. Japp, det ska jag och nepp, boken är inte bara en barnbok och betyyyydligt bättre än filmen. Jag gillar Michael Crichton. Har läst alla hans böcker och har Jurassic Park som favorit. Nu älskar jag i och för sig dinosaurier. Och djur. Och biologi. Och genforskning som är skrämmande men fascinerande. Får jag tag i ett nummer av Illustrerad vetenskap försvinner jag in i en annan värld liksom.Och den här boken är som en illulstrerad vetenskaps roman. Crichton är påläst om forskning, kunnig i biologi (ett ämne som förekommer i flera av hans böcker) och boken är grymt spännande. Klart att det hjälper lite om man har ett hum om hur de olika dinosaurierna ser ut men man kan ju slå upp bilder i nån bok eller på nätet om man vill, allt eftersom man läser. Tro mig när jag säger att filmen verkligen, verkligen är en light-version av boken! Man kan inte, med dagens teknik, och troligen inte med framtidens heller, få fram dinosaurier på det sätt som Crichton beskriver i boken. Men när man läser tror man ändå på det. Han har den vetenskapliga faktan så klar för sig. Och man fattar vidden av det hela. Herre gu', jag önskar nästan att det vore sant! Kasta alltså alla fördomar åt sidan och läs den. Finns i pocket samt på vartenda bibliotek värt namnet.
Saknad
Boktips då ja. Den som inte läst Karin Alvtegen måste genast göra det! Hon skriver det som varken är roman eller deckare, utan spänningsroman. Och hon gör det himla bra!
"Saknad" handlar om Sibylla som levt som hemlös i Stockholm i många år. Allt hon äger bär hon med sig och dagarna ägnar hon åt att hitta mat och ett ställe att sova på. Med tiden har hon lärt sig många knep. Men så en dag är hon på fel plats vid fel tillfälle. En man blir mördad och på grund av olika omständigheter är polisen övertygad om att Sibylla är den skyldiga. I åratal har ingen brytt sig om henne och plötsligt är hon efterlyst i hela Sverige! Och vem skulle tro en hemlös som säger att hon inte är skyldig?! Sibylla bestämmer sig för att den enda utvägen är att själv hitta mördaren för att bevisa att hon inte gjort det...Alvtegen skriver så himla medryckande om alldeles normala människor och hur de reagerar i onormala situationer så man liksom tycker att man bokstavligen befinner sig i boken. Och man kan absolut inte sluta läsa! Boken finns i pocket så nu vet ni vad ni ska ägan långhelgen åt!
Patient 67
Idag vill jag berätta om Patient 67 av Dennis Lehane. Måste först och främst tillägga att jag inte har läst den här boken utan hört den som ljudbok vilket ibland är stor skillnad. Jag vet alltså inte hur lätt/trög den är att läsa.Det här är en mörk, spännande och ovanlig berättelse. Shutter Island är enn ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet. Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon rymma från den isolerade ön? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande? Ju mer Teddy försöker reda ut vad som egentligen händer på ön desto mer börjar han undra över vad han egentligen vet och inte vet....Den är ruggigt otäck på ett fängslande sätt och dessutom är det möjligt att tolka slutet på olika sätt! Rekommenderas verkligen. Finns i pocket och, som sagt, som ljudbok.
Dagens boktips; Att förlora Gemma av Katy Gardner.
Återigen en bok om ett annat land, Indien den här gången. Boken handlar om två kompisar, två engelska tjejer, Esther och Gemma som ska göra Drömresan tillsammans; ett helt år i Indien. Esther är den som är framåt, otålig och ser sig själv som den resvane ledaren. Gemma är mer tillbakadragen och försiktig och redan från början blir Esther otålig på henne. Men så kommer de fram till Dehli och saker och ting går genast snett. Innan de vet ordet av har den fantastiska resan förvandlats till en mardröm de aldrig kunnat föreställa sig.Väldigt spännande och bra bok, man känner igen sigi tjejerna och den är lagom lätt läst och otroligt medryckande. Man sträckläser den helt enkelt! Finns i pocket.Såg en annan bok av Gardner, en engelsk pocket som jag inte minns namnet på just nu men om nån annan läst något annat av henne får ni gärna tipsa!
Ett fjärran eko
Hann läsa ut en bok i kväll minsann; Val McDermids "Ett fjärran eko" som handlar om fyra studenter som hittar en mördad flicka i snön på väg hem från krogen en natt. De blir huvudmisstänkta men inga bevis hittas. Händelsen påverkar hela deras liv och vänskap och sedan, när utredningen tas upp igen efter tjugofem år kommer det fram saker som ingen anat....
Jag tycker i regel om Mcdermids böcker och den här var läsvärd men inte en av hennes bättre. Lite seg i mitten liksom men man vill ändå fortsätta för att ta reda på hur det går för de fyra killarna. Den får en stark trea av fem skulle jag tro.
Afrika i mitt hjärta
Detta är en av de mest underbara böcker jag läst! Den heter "Afrika i mitt hjärta" och har undertiteln "Åren med ett lejon i familjen". Den är skriven av Kobie Kreuger (ska vara ett sådant där tyskt u med prickar över men jag vet inte hur man gör det?!) och kombinerar två av mina passioner; Afrika och djuuuuuur - i alla former.
Detta är en sann berättelse. Kobie Kreuger och hennes familj flyttade till viltvårdarstationen i Sydafrikas stora Kruger National Park, till en plats i ett av världens mest isolerade hörn. Men ingen som helst tristess lurar här, i stället blir det de mest spännande och fantastiska 17 åren i deras liv. Med zebror i trädgården, ormar i sängen och kampen mot flodhästarna var gång de måste in till civilisationen händer det alltid något. Och det mest omtumlande är när Kobie, hennes man och deras döttrar får hand om den lille övergivna lejonungen Leo. En underbar tid följer när det lilla lejonet växer upp till en skojfrisk men tillgiven familjemedlem. Men så blir det dags att säga adjö till Leo som ska få ett nytt hem, hos andra lejon, i en annan park...
Man skrattar, gråter och njuuuter när man läser den här uuuunderbara boken. Missa den inte! Den är oförglömlig och Kobie är en härlig författare. Jag vill oxå till Sydafrika! Jag vill oxå ha en man som är viltvårdare! Eller så vill jag vara viltvårdare...NU!!!
Samvetets röst
Jag älskar att läsa om andra länder, alltså berättelser som utspelar sig i andra världsdelar. Främst Afrika eftersom jag i hela mitt liv drömt om att åka dit, Kenya eller Sydafrika (eller annat land, är inte så nogaräknad) och se det fantastiska djurlivet. Och bara därför kommer det idag boktips med Afrika-tema: jag vill tipsa om en bok som är skriven av Helen Fielding. Japp, den Helen Fielding som har skrivit om Bridget Jones men vänner, bli inte avskräckta. "Samvetets röst" (Cause Celeb för den som vill läsa den engelska varianten) är en heeeelt annan sorts bok. Visserligen är språket lite kul och rappt men ämnet är betydligt mer seriöst.
Rosie har ett destruktivt förhållande med tv-stjärnan Oliver och när det tar slut orkar hon inte vara kvar i England. Hon hoppar på en utbildning för hjälparbetare och hamnar sedan i svältens Afrika. Oliver är glömd och hon ägnar sig åt de svältande flyktingarna. Men så tar maten slut och Rosie måste återvända till London och den värld hon lämnat för att få ihop pengar...
Detta är en BRA bok! Har läst om den och den var lika bra då. Den är underhållande, hemsk och stärkande liksom. Man vill genast kasta sig i väg och rädda världen efteråt men gör som jag, läs den och skänk sedan regelbundet pengar till Röda korset.
Vinnaren
Idag tipsar jag om David Baldaccis "Vinnaren". Den handlar om den fattiga LuAnn som knappt har råd att köpa mat åt sig och sin lilla dotter. Men så en dag får hon ett märkligt erbjudande av en mystisk man; han erbjuder henne att vinna 100 miljoner dollar på lotto på det enda villkoret att hon lämnar USA för alltid. LuAnn accepterar efter tvekan, vinner pengarna och lämnar landet. Men tio år senare blir hennes hemlängtan för stark och hon återvänder under falskt namn. Och då börjar det hända obehagliga saker...Det här är en smart bok, spännande och dessutom med en smula romantik så jag tycker den har allt. En riktig sträckläsare helt enkelt. Finns i pocket och inte sällan i second hand butiker så skynda fynda!
Född fri
Vill man läsa om större katter får man absolut inte missa Joy Adamsons "Född fri", boken om lejonet Elsa. Den är från 1960, en riktig klassiker alltså men gillar man djur är detta enbok man bara inte får missa! Den här ser man väldigt ofta på second handbutiker och antikvariat för bara ett par tior. Missa den inte!!!
Katt i huset
En underbar bok om siameskatter är "Katt i huset" av Doreen Tovey. Man skrattar högt, mycket och, i alla fall i mitt fall, verkligen igenkännande. Alla kattägare borde läsa den, den är sååå härlig!!! Tyvärr är den här lilla pärlan slut på förlaget så man får hitta den på antikvariat eller så. Den var med på rean för något år sen så bokhandlarna har nog sålt ut den. Man kan ju gå in och skriva en önskelista på antikvariat.net (så får man mail om nåt antikvariat får in den) alt låna på biblioteket. Läs den!!!
Inte enklare än så
Kajsa Ingemarssons "Inte enklare än så" handlar om ett par med två barn som totalt fastnat i vardags-småbarnsförälders-träsket.
Jag har nyligen upptäckt Kajsas böcker och blev förvånad över att jag faktiskt tycker att de är helt okej. De är liksom en svensk feel-good-grej fast mer vardaglig. Det är det jag gillar med Kajsas böcker, att hon kan skriva så fängslande om vardag. För fast "Inte enklare än så" beskriver hur Annikas och Toms förhållande är helt dött, hur de sliter på jobbet, hur de njuter av att slippa hämta på dagis, hur jobbiga ungarna är osv så är den bra. Den bara avskräcker mig helt inte bara från att skaffa barn utan även att från att gifta mig nästan (hm, om man lagt handpenning på ringar,måste man då lösa ut dem? Kan kanske guldsmeden hitta nåt annat par som heter samma sak i förnamn som vi? Jag menar, vi har ju himla vanliga namn faktiskt... Men jag rekommenderar den ändå faktiskt. Vore skoj att höra vad andra tyckte om de här två böckerna. Speciellt sådana som inte har barn. Och sådana som har barn, bara de är ärliga. Och inte säger att förlossningen inte är så farlig. För det vägrar jag tro på.
Babyfeber
Dagens boktips blir på ämnet barn. För att komma över min graviditets och förlossningsfasa läser jag gärna söta, roliga böcker om ämnet.
En lite pärla är Jane Greens "Babyfeber" som handlar om några tjejer i trettioårs åldern och deras olika syn på detta med att skaffa familj. En har barn och tycker det är jobbigt, en vill ha och är besatt av ägglossnings stickor och graviditetstester och den tredje kan inte tänka sig att skaffa barn och förstöra karriären. Jane Greens böcker tillhör den sk feel-good-kategorin, typ sådant som Helen Fielding och Marian Keyes skriver; lättläst, lagom gulligt och förutsägbart men ändå underhållande. Den här boken är för att skaffa barn, alltså, förstärker reklam-films-bilden och får en (mig) att tänka att det nog vore ok i alla fall. Finns i pocket.
Sagan om ringen
Dagens boktips då: Tolkiens Sagan om ringen-trilogin. Jag äääälskar filmerna (och Viggo Mortensen, f'låt älskling) men jag bara kan inte läsa böckerna. Jag vill, jag har försökt men det går inte!!! Varför? Jag har läst tusentals böcker, jag är bra på att läsa och jag vill, vill , vill. Men nej. Däremot mina bröder,min sambo och en massa andra killar som aldrig läser nåt annat, de kan?!?! Skumt. Nåja, jag tror verklighen att de är bra, jag beundrar Tolkien för att han verkligen skrivit ett verk, inte bara böcker och jag rekommenderar verkligen folk att läsa dem. Om de kan. Själv har jag inte gett upp utan satsat på att prova dem som talböcker...
Häxvaggan
Recenserad första gången 050422
Jag vill tipsa om Gillian Whites bok "Häxvaggan". Den handlar om ett tv-bolag som bestämmer sig för att göra en extremvariant av dokusåpa; de tar en fattig familj och låter tittarna följa deras kamp för överlevnad. Succén är ett faktum, alla älskar familjen. Men så blir mamman gravid igen och därefter händer det fruktansvärda; barnen försvinner....Detta är en skiiiitbra bok! Spännande, välskriven och hur hemsk den än är så känns den ändå som om den skulle kunna vara helt sann. I Dr Phils tv-program får man ju följa struliga familjer genom tonårs graviditeter osv så det är väl bara en tidsfråga innan Europa hänger på. Läs Gillian Whites "Häxvaggan" alltså!!!
Änglar och demoner
För övrig har jag ju även läst Dan Browns "Änglar och demoner" nyligen och måste säga att jag är aningen besviken på att det inte var mer action i påvevalet... Jag menar, nu har ju Brown liksom berättat hur spännande det kan vara och även om jag inte vill de stackars gamla kardinalerna nåt illa (fast de varit med i Hitler jugend och en massa annat) så hoppades jag på nån mer spänning än vad det innebar att se den svarta röken...
Änglar och demoner var för övrigt helt ok, tyckte den var bättre än Da Vinci koden (som jag nog hade väääldigt höga förväntningar på) men jag blir lite trött av Browns super höga tempo. Det behöver faktiskt inte hända saker exakt hela tiden i en bok, jag blir lite stressad av det.
Singel i Sumpan
Kör igång direkt innan jag bubblar över; På rean (bok-rean alltså) hittade jag Annika Melin-Sundbaums (ni vet, hon den där medelålders rockskribenten från Aftonbladet) "Singel i Sumpan" och eftersom den var nästan gratis och jag, som troligen kommer att skaffa barn inom överskådlig framtid, tycker det är roande att läsa skojiga skildringar om föräldrarskapet så slog jag till.
Jag tror att det är just rolig som Annika tänkt vara men tro mig, hon är bara patetisk!!! Detta är en fruktansvärd beskrivning av hur hon separerar från ett av sina barns pappor och ägnar sig åt att vara ensamstående singel-mamma. Med betoning på singel. Det är sååååå jobbigt att vara ensamstående med två små barn och en 15-åring (exets)och hon är alltid såååå trött och såååå pank... Öh, ok, erkänner, jag har inga egna barn (än) och detta brukar folk då anse gör mig icke kvalificerad att uttala mig om sådant här men hallååååå!!! En betydligt mindre intelligent (för att inte tala om mindre fantasifull) människa än jag fattar att om man är ute och super skallen av sig samt knullar (finns inget annat ord i detta sammanhanget) musiker i snitt tre-fyra nätter (kvällar är heeeelt fel uttryck för detta) i veckan så bliiiir man trött! Och pank. Antingen man har barn eller inte. Sådant här beteende kan lätt uppfattas som ganska omoget och korkat när man passerat 35 (eller 30. Eller 25)men har man barn tycker jag det är obeskrivligt oansvarigt, patetiskt och skrämmande. Att sedan skriva en bok om det är vansinne! Jag hoppas att INGEN läser Annikas bok och att hennes stackars barn flyttar in till grannen (som verkar vara den mest stabila och normala människan i Annikas betkantskapskrets). Basta!!!